Reportage:Gotlands Hesselby Jernväg – En levande järnväg Del.3

Från Järnvägsdata
Gotlands Hesselby "nya" vagnhall
Linjekarta Gotlands Hesselby Järnväg
Den nya vagnhallen

Den nya vagnhallen byggdes för några år sedan och var ett välkommet tillskott, då de finns många projekt som behöver ett tak överhuvudet. Den nya hallen ligger bortom föreningen Vändskiva (järnväg) där tre spår leder i i byggnaden. Så låt oss gå in i en av portarna och se vad som döljer sig bakom dessa.

MÅJ XC 10 - 2021
MÅJ XC 10 - 2021

MÅJ XC 10

När vi kommer in lokalen möts vi av ett skal som tillhör MÅJ XC 10, som man nu håller på att återställa till den ombyggnad som gjordes 1932, då den blev motorvagn. Underredet till vagnen är helt nytt men är nästan helt original som den hade på 30-talet. Korgen hämtades i december 2014 hem från Småland till Hesselby för besiktning och inledande arbeten. Tanken föreningen har är att den ska kunna draga ytterligare en personvagn och i framtiden vara ett spännande inslag i järnvägsmiljön.

MÅJ XC 10 - 2021
MÅJ XC 10 - 2021
MÅJ XC 10 - 2021
MÅJ XC 10 - 2021

En gotländsk Hilding Carlsson (Rälsbuss)

Längre in i lokalen hittar vi ett projekt som syftar till att bygga en kopia av en gotländsk Hilding Carlsson (rälsbuss). Modellen som de valt är rälsbussen SlRJ BYo 8 eller som ni så vill SJ Yo1p som den hette vid hitkomsten 1948. Korgen kommer vara breddad och med högre tag som de senare versionerna av Hilding Carlsson rälsbussar hade. Färgen den kommer få är den klassiska röda rälsbussen som fanns på gotlandsbanorna.

Föreningen har ännu inte lyckats får fram alla pengar till projekt, men hoppas kunna samla in pengarna under resan gång.


Postvagen

Loket Gotland

Sockerbolagets vagn - SSA

SJ Bop 878

Många andra projekt