Orenstein & Koppel

Från Järnvägsdata
Orenstein & Koppel GmbH
Orenstein & Koppel.
HuvudkontorTyskland Berlin, Tysklannd
BranschVerkstadsindustri
Historia
Grundat1 april 1876
GrundareBenno Orenstein
Arthur Koppel
Orenstein Koppel Schild.jpg
O&K logo på lokomotiv från Hjo–Stenstorps Järnväg, uppställt i Hjo hamn

Orenstein & Koppel GmbH (ofta förkortat O&K), stor tysk maskin- och loktillverkare som grundades 1 april 1876 i Berlin av Benno Orenstein och Arthur Koppel. Företaget tillverkade en rad produkter som byggmaskiner, traktorer, dumprar, bilkranar, rulltrappor, truckar och kompressorer. Företaget hade förutom i Berlin även produktion på andra orter i Tyskland och en stor andel export.

Historia

Orenstein & Koppel var från början ett handelsbolag som bland annat sålde skenor och grundades i Schlachtensee utanför Berlin. 1886 förlades verksamheten till Tempelhofer Ufer i Berlin och verksamheten expanderade senare till Dortmund, Prag och Budapest och dotterbolag bildades i Buenos Aires, Durban, Johannesburg, Kalkutta och på Java. Bolaget hade även tillverkning i Potsdam, Warszawa och Spandau. Orenstein & Koppel tillverkade lokomotiv och vagnar för gods- och persontrafik, från 1900 för normalspårsjärnväg. Verksamheten expanderade genom köpet av Lübecker Maschinenbau Gesellschaft som tillverkade byggmaskiner.

Bolaget tillverkade från 1930 även tunnelbane- och pendeltågsvagnar genom köpet av Dessauer Waggonfabrik. Bland annat tillverkade bolaget under 1970-talet vagnarna som går i Berlins tunnelbana. Under naziregimen tvingades familjen Orenstein som var judar att lämna bolaget som ariserades under ledning av en gammal vän till Herman Göring. Bolaget bytte namn till MBA och togs över av Hoesch AG. Efter andra världskriget återupptogs verksamheten 1949 under namnet Orenstein & Koppel AG. När Berlinmuren byggdes förlades huvudkontoret till Dortmund och tillverkning fanns i Västberlin, Dortmund, Hagen, Hattingen och Lübeck.

År 1981 slutade O&K att tillverka lok och 1996 sålde man sin rulltrappstillverkning till Kone. År 1998 följde försäljningen av grävmaskinstillverkningen till Terex och ingår sedan 2011 i Caterpillar. De resterande delarna av O&K såldes till CNH-koncernen och förlades till Italien 2007.

Galleri