Järnvägsdata:Utvald artikel

Från Järnvägsdata


Dagens utvalda artikel

Symbolen för utmärkta artiklar.

På huvudsidan finns sektionen "Dagens utvalda artikel" där en sammanfattning av en av Järnvägsdatas utmärkta artiklar (Symbolen för utmärkta artiklar.) presenteras, olika för varje dag. Dessa artiklar har genomgått en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål.

Om du upptäcker ett fel i en artikelsammanfattning får du gärna rätta till felet själv genom att klicka på länken "Redigera" under artikelsammanfattning. Om du upptäcker ett faktafel i en artikelsammanfattning om en nu levande person måste du ange en källhänvisning i sammanfattningsfältet, enligt en av Järnvägsdatas policyer (undantaget rättning av stavfel). Det går dock inte att ange källhänvisningen i själva artikelsammanfattningen.

Vilka datum olika artiklar visas schemaläggs av mallen {{Utvald artikel}}. Fler utmärkta artiklar listas på sidan Järnvägsdata:Utmärkta artiklar.

Rensa denna sidas cache

Dagens utvalda artikel

Sege station.jpg

Staffanstorpsbanan är den järnväg som går mellan Malmö och Brågarp utanför Staffanstorp. Den byggdes av Malmö-Tomelilla Järnväg som efter köpet av Simrishamn-Tomelilla Järnväg använde namnet Malmö-Simrishamns Järnvägar (MSJ). Persontrafiken är nedlagd sedan 1970, och godstrafiken sedan 2003 efter ett kortlivat försök vid sekelskiftet. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel

Loket vid jarnvagsolyckan i Geta 1918.jpg

Järnvägsolyckan i Getå var en järnvägsolycka som inträffade den 1 oktober 1918 i Getå i nuvarande Norrköpings kommun. Det är den hittills svåraste olyckan i svensk järnvägshistoria då minst 42 personer dog. Det exakta antalet omkomna har inte fastställts. ► Läs mer