Järnvägsdata:Utvald artikel

Från Järnvägsdata


Dagens utvalda artikel

Symbolen för utmärkta artiklar.

På huvudsidan finns sektionen "Dagens utvalda artikel" där en sammanfattning av en av Järnvägsdatas utmärkta artiklar (Symbolen för utmärkta artiklar.) presenteras, olika för varje dag. Dessa artiklar har genomgått en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål.

Om du upptäcker ett fel i en artikelsammanfattning får du gärna rätta till felet själv genom att klicka på länken "Redigera" under artikelsammanfattning. Om du upptäcker ett faktafel i en artikelsammanfattning om en nu levande person måste du ange en källhänvisning i sammanfattningsfältet, enligt en av Järnvägsdatas policyer (undantaget rättning av stavfel). Det går dock inte att ange källhänvisningen i själva artikelsammanfattningen.

Vilka datum olika artiklar visas schemaläggs av mallen {{Utvald artikel}}. Fler utmärkta artiklar listas på sidan Järnvägsdata:Utmärkta artiklar.

Rensa denna sidas cache

Dagens utvalda artikel

Tågolyckan i Huddinge 1908 (Vykort 1).jpg

Järnvägsolyckan i Huddinge 1908 ägde rum den 19 september 1908 i kurvan norr om Huddinge station i Huddinge socken, som ligger inom dagens Huddinge kommun. De materiella skadorna blev stora men inga människor omkom. Händelsen förevigades på två vykort. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel

Malmö C, banhallen.jpg

Öresundsbanan (danska: Øresundsbanen) är den järnväg som går mellan Malmö och Köpenhamn över Öresundsförbindelsen. Järnvägen passerar bland annat Köpenhamn-Kastrups flygplats. Banan är 38 km[1] lång räknat Köpenhamn H - Malmö C och tar 34 minuter för persontåg. Själva järnvägen Öresundsbanan räknas ofta mellan Vestbanen vid Dybbølsbro och Kontinentalbanan vid Fosieby. Sedan december 2010 ansluter Öresundsbanan direkt till Citytunneln, vilket underlättar tågtrafiken över Öresund, då tågen inte behöver vända på Malmö C. Väntetiden på Malmö C har minskat från 10 till 2 minuter. Dessutom går trafiken via Citytunneln 2 minuter fortare än via Kontinentalbanan. ► Läs mer