Järnvägsdata:Utvald artikel

Från Järnvägsdata


Dagens utvalda artikel

Symbolen för utmärkta artiklar.

På huvudsidan finns sektionen "Dagens utvalda artikel" där en sammanfattning av en av Järnvägsdatas utmärkta artiklar (Symbolen för utmärkta artiklar.) presenteras, olika för varje dag. Dessa artiklar har genomgått en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål.

Om du upptäcker ett fel i en artikelsammanfattning får du gärna rätta till felet själv genom att klicka på länken "Redigera" under artikelsammanfattning. Om du upptäcker ett faktafel i en artikelsammanfattning om en nu levande person måste du ange en källhänvisning i sammanfattningsfältet, enligt en av Järnvägsdatas policyer (undantaget rättning av stavfel). Det går dock inte att ange källhänvisningen i själva artikelsammanfattningen.

Vilka datum olika artiklar visas schemaläggs av mallen {{Utvald artikel}}. Fler utmärkta artiklar listas på sidan Järnvägsdata:Utmärkta artiklar.

Rensa denna sidas cache

Dagens utvalda artikel

Uppsalapendeln.jpg

Uppsalapendeln är SJ:s regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala. Det stora antalet resande och turtätheten gör den till en av Sveriges mest trafikerade järnvägsförbindelser. De flesta av tågen stannar även i Knivsta och Märsta. Uppsalapendeln körs dels med traditionella loktåg, dels med X40-tåg ("dubbeldäckare"). ► Läs mer Uppsalapendeln.jpg

Morgondagens utvalda artikel

Ulricehamns stationshus 2010

Varken i Borås eller Ulricehamn var förbindelsen den första järnvägen, Borås-Herrljunga Järnväg öppnade 1863 och Ulricehamn-Vartofta järnväg öppnade 1874. Genom Jönköping blev Södra stambanan färdig mellan 1863 och 1864. ► Läs mer