Green Cargo

Från Järnvägsdata
Green Cargo AB
Green Cargo.svg
Org.nr556119-6436
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorSverige Solna, Sverige
NyckelpersonerJan Sundling
Styrelseordförande
Ted Söderholm
VD
BranschLogistikföretag
Antal anställda1 718 – 2018
Historia
Grundat1 januari 2001
Avknoppat frånStatens Järnvägar
Ekonomi
Omsättning 3,9 miljarder SEK
Rörelseresultat -88 miljoner SEK
Vinst efter skatt -192 miljoner SEK
Tillgångar 2,665 miljarder SEK
Eget kapital 613 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSvenska staten – 100%
ModerbolagRegeringskansliet
AvdelningarLista över avdelningar
Övrigt
WebbplatsGreenCargo.com
FotnoterStatistik från 2018 års bokslut.[1]

Green Cargo AB är ett svenskt aktiebolag ägt av Svenska staten. Det är ett logistikföretag som kör godstransporter med tåg in- och utrikes (utrikes i samarbete med utländska partners). Green Cargo samarbetar med cirka 200 lastbilsåkerier och erbjuder lastbilstransporter till och från järnvägen. VD för Green Cargo är Ted Söderholm, sedan januari 2019.

Historia

Green Cargo AB bildades vid bolagiseringen av Statens Järnvägar den 1 januari 2001. Föregångaren SJ Gods hade de närmast föregående åren gått med mångmiljonförluster, och haft problem med punktlighet och säkerhet. Sedan Green Cargo bildades har ett omfattande kvalitets- och säkerhetsarbete lett till halverade olyckskostnader och höjd punktlighet.

Sedan 2006 uppnår Green Cargos järnvägstrafik en punktlighet till kund på cirka 95 procent inom utlovad timme. Green Cargo levererade vinst första gången 2004 och därefter ökade lönsamheten årligen fram till finanskrisen och lågkonjunkturen som från oktober 2008 sänkte godsvolymerna påtagligt för kunderna inom exempelvis stål- och fordonsindustrin.

Ett åtgärdsprogram och satsningar på försäljning ledde till ett resultatlyft på 242 MSEK 2011. Green Cargo har knappt 60 procent av marknaden vad gäller godstransporter på järnväg.

Verksamhet

Green Cargos nätverk omfattar 270 orter i Sverige. Cirka hälften av transporterna är för skogs- och stålbranscherna. Andra branscher med växande järnvägstransporter är kemi-, fordons- och verkstadsindustrin samt handeln. En växande del av den intermodala trafiken körs också i Green Cargos nätverk, främst containrar men även trailers och växelflak.

För att utveckla den internationella godstågstrafiken tecknades hösten 2005 ett samarbetsavtal mellan Deutsche Bahn och Green Cargo. Sedan 2008 sköts godstågstrafik mellan Sverige och Tyskland genom det gemensamt ägda bolaget DB Schenker Rail Scandinavia. Bolaget har sitt huvudkontor i Köpenhamn. Green Cargo är en del av alliansen Xrail, som är ett samarbete mellan sju europeiska godstågsoperatörer för att få en ökad punktlighet och transparens i den europeiska godstågstrafiken.

Green Cargo AB har dessa avdelningar, alla representerade i företagets ledningsgrupp:

  • Produktion
  • Planering
  • Fordon
  • Försäljning
  • Marknad
  • Finans
  • HR
  • Kommunikation
  • IT
  • Juridik & Inköp

Hösten 2011 beslutades om en ny koncernstrategi för Green Cargo som innebär att företaget går från att vara ett brett logistikföretag till att koncentrera sin verksamhet kring godsjärnvägen. I linje med den nya strategin såldes det egna lastbilsåkeriet 2011 och 26 mars 2012 såldes Green Cargo Logistics till PostNord.

Fordon

Green Cargo har cirka 465 lok, varav nästan 60 procent är ellok. Standardlok för fjärrtrafiken är Rc-lok (Rc1, Rc2/3, Rc4) och Rm-lok. Det största dieseldrivna växelloket är T44.

Green Cargo har inlett ett investeringsprogram värt nästan 2 miljarder SEK för en förnyelse av lokparken. Våren 2010 sattes 16 nya Traxx-lok från Bombardier i trafik, med beteckningen Re. 2019 sätts nya Mb-lok i trafik. Moderniserade lok av tidigare typ Rc och T44 sattes i trafik under 2010, med beteckningarna Rd och Td. Moderniseringen av dessa lok omfattar över 120 lok och målet är att inom några år ha en lokpark som till 70 procent består av moderniserade lok.

Bilder

Se även

Referenser

Externa länkar